Múlt héten a táplálkozásról írtam, és kimaradt egy nagyon-nagyon fontos dolog, a szezonalitás.
Érdemes elgondolkodni azon, hogy a télen, nyáron kapható minden féle zöldséggel, gyümölccsel vajon tud mihez kezdeni a szervezetünk? Én még emlékszem, amikor gyerekként az egyetlen gyümölcs télen a télálló alma volt. Persze később jött a narancs ,banán, mandarin de ugye sokan emlékeznek?
Visszautalnék a természeti népek szokásaira. Akkor és azt eszik, amit az adott éghajlaton, az aktuális évszaknak megfelelően találnak. Igen, az én paleolit táplálkozásom is 80-90%-ban szezonális étel. Néha teszek kivételt egy finom avokádó kedvéért, de a szezonális alapokat fontosnak tartom.
Tőlem ne várjon senki epres sütit a tél közepén! J
Most pedig folytatnám a gondolkodásmóddal.
Nagyon fontosnak tartom a tudatos táplálkozást, azonban sokan elfelejtik ezt a tudatosságot kiterjeszteni az élet más területeire is.
Néhány embernek „fa ölelgetőnek” tűnök majd, pedig elhihetitek én is szeretem a szép és kényelmes életet. Mégis azt gondolom, ha mindenki a saját komfort zónáján csak egy picikét tágítana, megtapasztalhatná milyen egyszerű tenni azért a környezetért, ami körbe vesz minket.
Első és talán legfontosabb, hogy ne csak a pocakunk legyen rendben, hanem a lelkünk is. Eszem ágában sincs hittérítőnek állni, csupán annyit mondok, hogy számomra nincs igazabb „közhely”, mint az épp testben épp lélek!
Amikor azt mondom, hogy a táplálkozáson felül minden nap teszek valamit a belső egyensúlyomért, nem kell órákig tartó meditációra gondolni.
A paleolit táplálkozás valahogy hozza magával , hogy ne csak belülről hanem kívülről is óvjam a testemet.
Említenék egy olyan témát, amit sokan elfelejtenek. A környezet tudatos élet. Szerencsés vagyok, mert van kertünk, ahol áll egy nagy komposztáló, így a növényi hulladékokat mind oda gyűjtöm és abból komposztálom a kertet. Tudom a belvárosban ez nehezen kivitelezhető. Azonban ha lehetőség van rá, étkezési és főzési szokásoktól függetlenül megteheti bárki.
Amit azonban mindenki megtehet, az nem más, mint a szelektív hulladékgyűjtés. Sokak szerint naiv vagyok, mert hiszek abban, hogy valóban szelektíven hasznosítják a szétválogatott hulladékot. Lehet, de ha senki nem tesz soha egy lépést sem, lehetőség se lesz a változásra.
Még egy tévhit, amit szeretnék eloszlatni, hogy ez a fajta életmód drága.
Semmivel sem drágább, mint a hagyományos táplálkozás, hiszen rengeteg élelmiszerre nem költök, amit más - nem is olcsón- megvesz. (üdítők, chipsek, gyorséttermi ételek, alkohol, pékségek cukros kínálata)
Nem zsúfolom tele a hűtőt, hogy aztán 1-2 hét múlva kidobjam, mert megfonnyadt. Vásárlás előtt listát írok, így elkerülöm a túlvásárlást és csak annyit veszek, amit egy hét alatt megeszek, megfőzök. Tudom a piacon nehéz ellen állni a sok gyönyörű zöldség láttán, de gondoljunk mindig arra, hogy frissen az igazi. Rengeteget lehet spórolni egy kis odafigyeléssel!
Ismét visszautalnék az előző írásomra, hogy nem a magliszteken és a belőlük készült süteményeken kell élni. Ezért ha hétvégén süt valaki a családnak például egy mandula lisztes, eritrites tortát, nem megy tőle anyagi csődbe.
A paleolit táplálkozással nem az a cél, hogy mindent helyettesítsünk a hagyományoshoz képest. Sokkal inkább az, hogy újra tanuljuk a természet adta ízeket, állagokat szeretni. (Hagyományosan is lehet egészségesebben táplálkozni, de jól tudjuk, az is jár némi lemondással.)
Ha valakinek könnyebb, gondoljon rá úgy, mint az egészségtudatos élet egyik alternatívájára. Hangsúlyozom, mindenki döntse el saját maga, hogy mennyit tud ebből beengedni az életébe.
Küldetésem továbbra is, megosztani mindennapi ételeim, receptjeim, ötleteim, ezzel is segítséget nyújtva a kezdőknek és további inspirációt adva a már rutinos versenyzőknek. J
Következő cikkemben a táplálkozás és a mozgás együttes, jótékony hatásairól ejtek néhány szót.
www.teampaleotimivel.blogspot.com