Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Sváci sajt fondü

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 15 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Kezdő
Helye a tartalomjegyzékben:  Szendvicsek 
Cimkék: Előételek, Hústalan feltétek, Hidegkonyhai készítmények, Mártások, Főétel előtt, Főétel, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Teaparti, Kártyaparti , Hideg téli napokra, Buli, Böjt, Főzés nélkül, Sütés nélkül, Sós, Meleg, Tejtermékek
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1/2 dl cseresznyepálinka 245 ? ? ? 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 késhegynyi cayenni bors 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál étkezési keményítő 344 0.5 0 86 0 0
1 evőkanál citromlé 18 0.2 0 3.1 0 0
10 dkg óvári sajt 367 21.6 29.8 2.5 0 79
10 dkg cheddar sajt (chester) 495 25.5 27 37 0 97
10 dkg gouda sajt 98 2.8 1.6 18 0 4
2 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
1 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 db bagett 0 ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Kezdésnek dörzsöljük be az edényt egy gerezd fokhagymával, majd öntsük bele a száraz fehérbort. Nem kell variálni, az olaszrizling is tökéletes. A gyöngyöző borba szórjuk a durvára reszelt sajtokat. Gouda, Cheddar, Óvári tökéletes, az unalmas trappistát felejtsük el. A jó fondü 3-4 féle sajtból áll. Ha, a sajtok felolvadtak, keverjünk a masszához evőkanálnyi citromlét, folyamatosan kevergetve adjuk hozzá kukoricalisztet vagy keményítőt, csipet cayenni borssal, sóval, esetleg szerecsendióval érdemes fűszerezni. Végül hozzáadunk fél deci cseresznyepálinkát. Ekkor borszeszégő fölé helyezzük és asztalra adjuk. Pirított negyedelt, szárított baguettet adjunk mártogatni.
A változatosság gyönyörködtet alapon, konzerv gombát, párolt kelbimbót, répát, burgonyát és sonkát is márthatunk bele.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)