Sváci sajt fondü
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1/2 dl
cseresznyepálinka |
245 |
? |
? |
? |
0 |
0 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 késhegynyi
cayenni bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 teáskanál
étkezési keményítő |
344 |
0.5 |
0 |
86 |
0 |
0 |
1 evőkanál
citromlé |
18 |
0.2 |
0 |
3.1 |
0 |
0 |
10 dkg
óvári sajt |
367 |
21.6 |
29.8 |
2.5 |
0 |
79 |
10 dkg
cheddar sajt (chester) |
495 |
25.5 |
27 |
37 |
0 |
97 |
10 dkg
gouda sajt |
98 |
2.8 |
1.6 |
18 |
0 |
4 |
2 dl
száraz fehérbor |
70 |
0 |
0 |
16 |
0 |
0 |
1 gerezd
fokhagyma |
134 |
6.8 |
0.1 |
26.3 |
0.8 |
0 |
2 db
bagett |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Kezdésnek dörzsöljük be az edényt egy gerezd fokhagymával, majd öntsük bele a száraz fehérbort. Nem kell variálni, az olaszrizling is tökéletes. A gyöngyöző borba szórjuk a durvára reszelt sajtokat. Gouda, Cheddar, Óvári tökéletes, az unalmas trappistát felejtsük el. A jó fondü 3-4 féle sajtból áll. Ha, a sajtok felolvadtak, keverjünk a masszához evőkanálnyi citromlét, folyamatosan kevergetve adjuk hozzá kukoricalisztet vagy keményítőt, csipet cayenni borssal, sóval, esetleg szerecsendióval érdemes fűszerezni. Végül hozzáadunk fél deci cseresznyepálinkát. Ekkor borszeszégő fölé helyezzük és asztalra adjuk. Pirított negyedelt, szárított baguettet adjunk mártogatni.
A változatosság gyönyörködtet alapon, konzerv gombát, párolt kelbimbót, répát, burgonyát és sonkát is márthatunk bele.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)