Ribizlibor
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
igény szerint
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
igény szerint
ribizli |
33 |
0.6 |
1.2 |
7 |
6.8 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A tisztított ribizlit szárral együtt ledaráljuk, 48 órát pihentetjük, majd lecsepegtetjük és kipréseljük.
Az így kapott levet lemérjük és ehhez literenként 58 dkg cukrot és 1. 9 liter vizet számolunk. A vizet felmelegítjük kb 50 fokosra és a megmaradt szárazanyagra öntjük és többször átkeverve 1 napig állni hagyjuk. A törkölyt ismét leszűrjük és kipréseljük, majd a két levet összekeverjük és a cukor harmadát kevergetve feloldjuk benne. Kotyogó alatt erjedni hagyjuk, a második harmadot a zajos erjedés csillapultával, majd a harmadik részt, 6-8 nap múlva adjuk hozzá.
Kotyogó használatával, a levegőt kizárjuk, mert amíg csekély alkohol tartalmú a bor hajlamos az ecetesedésre. Kb egy hónap múlva fejthető, majd palackozható
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)