Lencsefasirt puttanesca mártással (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Dalma
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Hústalan feltétek 
Cimkék: Hústalan feltétek, Főétel előtt, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Koleszban főztük, Buli, Böjt, Bundázott , Hirtelen sült, Olajsütő, Sós, Csípős, Meleg, Tojás, Zöldség, Hüvelyesek, Gabonafélék, Reform konyha

Hozzávalók 4 személyre:

Lencsefasirt
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 evőkanál szezámmag 639 26.3 54.8 9.4 12.6 0
5 evőkanál zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
2 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál koriander 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál köménymag 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 db zsemle 147 5.1 0.4 30.8 0.5 0
20 dkg lencse 335 26 1.9 53 10.6 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Puttanesca mártás
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
2 doboz hámozottparadicsom-konzerv ? ? ? ? ? ?
1 evőkanál kapribogyó 0 0 0 0 0 0
1 maréknyi olívabogyó 138 1.4 13.9 1.8 2.4 0
1-2 db chili paprika 0 ? ? ? ? ?
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
4 db szardella ? ? ? ? ? ?
2 fej lilahagyma ? ? ? ? ? ?
3 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Lencsefasirt
Az előre beáztatott lencsét, sós vízben, főzzük puhára (koleszban használhatunk lencsekonzervet is), csepegtessük le, de a főzővizet tegyük félre. A zsemlét áztassuk be vízbe. Az olajon pároljuk meg a finomra vágott hagymát, keverjük bele a zúzott fokhagymát és hagyjuk langyosra hűlni. A lencsét kicsit összetörjük, majd elkeverjük a kicsavart és elmorzsolt zsemlével, az őrölt fűszerekkel, a liszttel, a hagymával, valamint a tojással. Ha túl kemény a massza kevés vizet, ha túl puha, némi lisztet adjunk hozzá. A masszából pogácsákat vagy golyókat formázunk és szezámmaggal kevert zsemlemorzsába hempergetjük. Bő, középforró olajban pirosra sütjük.
Főételnek is fogyaszthatjuk, de puttanesca mártással igazi bulifalat.




Puttanesca mártás
A felhevített olajban pároljuk meg a finomra vágott hagymát, majd keverjük bele a felkockázott fokhagymát és az apróra vagdalt chilit. Ha felszáll az illata öntsük rá a kézzel kissé összetört paradicsomkonzervet, majd adjuk hozza a felnegyedelt olajbogyót és a felaprított kapribogyót. Főzzük sűrű mártássá. Az utolsó két percben reszeljük bele a citrom héját, forgassuk hozzá a finomra metélt petrezselyemzöldet. Sóval, borssal és citromlével állítsuk be az ízét.
Tésztaszósznak vagy mártogatósnak tökéletes.