Kapros csirkezúzaleves (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Pákász
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Macskajajra, Főétel előtt, Buli, Hétvégi ebéd, Párolt, Főtt, Bogrács, Sós, Savanyú, Meleg, Húsfélék, Tésztafélék, Zöldség, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

Kapros csirkezúzaleves
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
1 csokor kapor 0 3.7 0.8 10.2 2.2 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 fej zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
2 szál fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
3 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
50 dkg csirkezúza 0 14.8 15 0 0 64
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Túrógaluska levesbe
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
5 dkg búzadara 0 9.4 1 73.4 7.2 0
12.5 dkg tehéntúró (félzsíros) 62 3.2 3.3 4.8 0 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Kapros csirkezúzaleves
A felhevített olajon megpároljuk a finomra vágott hagymát. Rádobjuk a megtisztított, negyedekre vágott zúzát és fehéredésig sütjük. Ízesítjük a zúzott fokhagymával, sóval és borssal, majd kevés vízzel felöntve párolni kezdjük. A félpuha zúzát zsírjára sütjük és hozzáadjuk a felkarikázott, illetve kis kockára vágott zöldségeket, ha a zöldségek kis szint kaptak, meghintjük a liszttel, majd ha az is lepirult, felöntjük vízzel és puhára főzzük az egészet. Belekeverjük a tejfölben elkevert, finomra vágott kaprot, ügyelve a hőkiegyenlítésre, majd tálalás előtt, hozzáadjuk a túrógaluskát.
Kaporszálakkal díszítve, citromgerezdekkel tálaljuk.

Túrógaluska levesbe
A vajat a tojásokkal simára keverjük. Hozzáadjuk az áttört tehéntúrót, a búzadarát és a sót. A jól összegyúrt masszát negyedórára a hűtőszekrénybe rakjuk, majd egy kiskanál segítségével galuskákat formálunk és forrásban lévő sós vízben kifőzzük.