Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Mákos darázsfészek

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 150 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Főzni tanítunk
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Uzsonna, Teaparti, Kártyaparti , Buli, Hétvégi ebéd, Göngyölt, Töltött, Csőben sült, Kemence, Édes, Tojás, Tejtermékek, Gyümölcsök
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
2 maréknyi mazsola 287 2.4 0 65 5.4 0
25 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
15 dkg mák 537 20.5 38.2 23.9 10 0
15 dkg porcukor 400 0 0 100 0 0
3.5 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
5 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
3 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
3 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
50 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A cukros tejben futtassuk fel az élesztőt, majd a tojásokkal és a liszttel dolgozzuk jól össze. 1 órát pihentessük, majd dagasszuk hólyagosra úgy, hogy az edény falától elváljon. Kelesszük ismét 30 percig. A töltelékhez, 15 deka vajat olvasszuk meg és keverjük el benne, a cukrot és a mákot. Kelesztés után nyújtsuk 3 mm vastagra és kenjük rá a tölteléket és csavarjuk fel, úgy, mint a piskótát. Olvasztott vajba mártott késsel vágjunk belőle 2,5-3 cm széles szeleteket és lapjára fordítva, kivajazott tepsibe rakjuk, de szorosan. Kenjük meg a tetejét olvasztott vajjal és tegyük 170 fokra előmelegített sütőbe 20-25 percig. Locsoljuk meg a tetejét a tejszínnel összemelegített, 10 deka vajjal és tegyük vissza 200 fokra, további 15 percre. Tálaláskor vaníliás porcukorral (ne)hintsük meg.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)