Mákos darázsfészek
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 dl
tejszín |
372 |
21.5 |
30.6 |
2 |
0 |
90 |
2 maréknyi
mazsola |
287 |
2.4 |
0 |
65 |
5.4 |
0 |
25 dkg
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
15 dkg
mák |
537 |
20.5 |
38.2 |
23.9 |
10 |
0 |
15 dkg
porcukor |
400 |
0 |
0 |
100 |
0 |
0 |
3.5 dl
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
5 dkg
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
3 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
3 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
50 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A cukros tejben futtassuk fel az élesztőt, majd a tojásokkal és a liszttel dolgozzuk jól össze. 1 órát pihentessük, majd dagasszuk hólyagosra úgy, hogy az edény falától elváljon. Kelesszük ismét 30 percig. A töltelékhez, 15 deka vajat olvasszuk meg és keverjük el benne, a cukrot és a mákot. Kelesztés után nyújtsuk 3 mm vastagra és kenjük rá a tölteléket és csavarjuk fel, úgy, mint a piskótát. Olvasztott vajba mártott késsel vágjunk belőle 2,5-3 cm széles szeleteket és lapjára fordítva, kivajazott tepsibe rakjuk, de szorosan. Kenjük meg a tetejét olvasztott vajjal és tegyük 170 fokra előmelegített sütőbe 20-25 percig. Locsoljuk meg a tetejét a tejszínnel összemelegített, 10 deka vajjal és tegyük vissza 200 fokra, további 15 percre. Tálaláskor vaníliás porcukorral (ne)hintsük meg.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)