Kandírozott narancshéj
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 db
fahéj |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
50 dkg
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
5 db
narancshéj |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A narancsokat, hámozás előtt, gondosan mossuk meg, majd krumplihámozóval, fejtsük le a sárga héját. Nem baj, ha főzés előtt pár napig szárad, de érdemes elegendő anyagot gyűjtenünk. Készíthetjük több narancs héjából is, a munkaidő nem nő, de a nyert mennyiség igen. A narancshéjat áztassuk hideg vízbe egy éjszakára, majd friss vízben főzzük öt percig. Öblítsük le hideg vízzel és lecsepegtetve tegyük félre. 2 deci vízből és 25 deka cukorból főzzünk szirupot, szórjuk bele a narancs héjat és a fahéjdarabot, majd főzzük, egészen kis lángon, bő órát. Ha, fel kell öntenünk a főzőlevet, mindig sziruppal tegyük. A kihűlt narancshéjat, lecsepegtetve, tegyük tálcára és pormentes helyen, néhány napig, naponta forgatva, szárítsuk. Végül kis darabokra vágva, forgassuk össze, kristálycukorral. Ha ragadna, még néhány napig szárítsuk. A megmaradt szirup koktélokhoz, a lepergett cukor süteményekhez jól felhasználható. Jól lezárt üvegben sokáig eláll, persze ehhez, az üveget is jól el kell zárni.
A kandírozott narancshéjat süteményekbe, szuflék tetejére szórva vagy önállóan kínálva használhatjuk.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)