| alapanyag | kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
| 4 evőkanál kakaópor | 313 | 18.5 | 21.7 | 10.5 | 37.7 | 0 |
| 25 dkg margarin | ? | ? | ? | ? | ? | ? |
| 2 db tojássárgája | 54 | 2.4 | 4.9 | 0.1 | 0 | 272 |
| 50 dkg liszt | 339 | 11.7 | 2.7 | 70.7 | 4.7 | 0 |
| 5 dkg élesztő | 78 | 16.7 | 1.2 | 0 | 0.2 | 0 |
| 20 dkg cukor | 402 | 0 | 0 | 99.9 | 0 | 0 |
| 5 dl tej (2.8%) | 60 | 3.4 | 2.8 | 5.3 | 0 | 10 |
| 1 csomag vaníliás cukor | 400 | 0 | 0 | 99.9 | 0 | 0 |
| 1 csipet konyhasó | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak | ||||||
3 dl langyos tejben, két teáskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt, ha felfutott, a liszttel, a tojássárgákkal, csipetnyi sóval dagasztani kezdjük, közben belefolyatunk 10 dkg olvasztott, de nem meleg vajat. Ha az edény falától elválik háromnegyed órát, meleg helyen kelesztjük. Közben a maradék tejben feloldunk 4 evőkanálnyi cukrot és a vaniliáscukrot. 10 dkg vajjal habosra keverjük a kakaóport és a maradék cukrot. Kelesztés után téglalap alakúra nyújtjuk a tésztát, rákenjük a kakaós masszát, majd feltekerjük, mint a bejglit és 2 ujjnyi szeletekre vágjuk. 2 dkg vajjal kikenünk egy tepsit és a megmaradt, megolvasztott vajjal körbekenve a tekercseket, nem túl szorosan egymás mellé téve, a tepsire, rakosgatjuk. 20 percig még kelesztjük, majd 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, fél órára, ekkor a cukros tejjel meglocsoljuk és a hőmérsékletet 150 fokra visszavéve, még negyed órát sütjük.