Darázsfészek
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 csomag
vaníliás cukor |
400 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
60 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
4 db
tojássárgája |
54 |
2.4 |
4.9 |
0.1 |
0 |
272 |
3.5 dl
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
2.5 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
1 evőkanál
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
1 csipet
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 kiskanál
citromhéj |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
15 dkg
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
10 dkg
dió |
654 |
18.6 |
57 |
11.7 |
7.5 |
0 |
5 dkg
mazsola |
287 |
2.4 |
0 |
65 |
5.4 |
0 |
10 dkg
porcukor |
400 |
0 |
0 |
100 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Az élesztőt 3 dl langyos tejbe morzsolva, egy mokkáskanál cukorral futtassuk fel. Dolgozzuk össze a liszttel, a citromhéjjal, a tojássárgájákkal és a csipet sóval, majd dagasszuk simára és langyos helyen kelesszük, háromnegyed óra alatt, a duplájára.
Közben a meglangyosított vajat, a darált dióval, a vaníliás cukorral, a mazsolával és egy evőkanál kivételével, a porcukorral keverjük össze. A megkelt tésztát finoman gyúrjuk át és lisztezett deszkán nyújtsuk centi vastagra. Kenjük rá a diós masszát, szórjuk meg a mazsolával, majd, amint a rétest szokás, csavarjuk fel. Olvasztott vajba mártott késsel szeleteljük fel, háromujjnyi szeletekre. A szeleteket állítsuk egy kivajazott lábosba és kelesszük még fél órát. Azután előmelegített sütőben, 180 fokon, süssük 30 percig. Ekkor öntsük le a maradék cukros tejjel és süssük tovább, 160 fokon, 20 percig. A sütőből kivéve, hagyjuk kicsit hűlni, ne szeleteljük, hanem tépjük.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)