| alapanyag | kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
| 75 dkg tehéntúró (félzsíros) | 62 | 3.2 | 3.3 | 4.8 | 0 | 0 |
| 12 dkg búzadara | 0 | 9.4 | 1 | 73.4 | 7.2 | 0 |
| 4 db tojás | 66 | 5.4 | 4.8 | 0.3 | 0 | 274 |
| 15 dkg zsemlemorzsa | 344 | 10.2 | 0.9 | 73.3 | 4.2 | 0 |
| 2 evőkanál olaj | 899 | 0 | 99.9 | 0 | 0 | 0 |
| 4 dl tejföl (20%) | 216 | 3.3 | 20 | 3.9 | 0 | 110 |
| ízlés szerint konyhasó | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| ízlés szerint porcukor | 400 | 0 | 0 | 100 | 0 | 0 |
| az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak | ||||||
A túrót áttörjük, a tojásokat felverjük és keverjük alaposan össze a hozzávalókat. Hűtőszekrényben pihentessük legalább egy órát. Az olajon kevergetve pirítsuk aranybarnára a morzsát, vigyázat a tűzről levéve, az edény hőjétől még megéghet az alja. Nagy fazékban forraljunk sós vizet. Ha felforrt, a tésztából formáljunk tojásnyi gombócokat és óvatosan eresszük a vízbe, újraforrástól számítva, takaréklángon, főzzük 10 percig, majd egy gombócot kiemelve, vágjuk ketté, hogy átfőtt-e? Szűrőkanállal kiszedve és lecsepegtetve a pirított morzsába forgatjuk a gombócokat. Frissen, tejföllel leöntve adjuk asztalra.