Sajtos nyársak
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
20 dkg
roquefort sajt |
357 |
20 |
29.7 |
2 |
0 |
88 |
20 db
dió |
654 |
18.6 |
57 |
11.7 |
7.5 |
0 |
1 db
alma |
35 |
0.4 |
0.4 |
7 |
2.3 |
0 |
32 db
szőlő |
81 |
0.6 |
0.3 |
18.1 |
1.6 |
0 |
20 dkg
zellerszár |
17 |
0.8 |
0.11 |
3.8 |
0.65 |
0 |
3 db
retek |
15 |
1.2 |
0.1 |
2.2 |
1.5 |
0 |
3 fej
lilahagyma |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1 evőkanál
citromlé |
18 |
0.2 |
0 |
3.1 |
0 |
0 |
20 dkg
füstölt sajt (zalai) |
60 |
2.8 |
2.9 |
5.1 |
0 |
11 |
20 dkg
ementáli sajt |
267 |
27.8 |
16.3 |
1.9 |
0 |
38 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A gyümölcsöket és a zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. Az almát 8 gerezdre szeljük, magházát kiemeljük, aztán a gerezdeket félbevágjuk és azonnal megcsöpögtetjük citromlével (hogy meg ne barnuljanak). A szárzeller vastagabb ,,szálkáit" lehántjuk, és 1 cm-es darabokra karikázzuk. A retekszemeket nagyságuktól függően elnegyedeljük-elnyolcadoljuk. A lila hagymákat ugyancsak elnegyedeljük és félbevágjuk. A háromféle sajtot 32-48 darab azonos nagyságú kockára vágjuk.
3x16 félbetört bambuszpálcikára változatos, szemrevaló, tetszőleges sorrendben felszúrjuk, a hozzávalókat, például a következő összeállításban:
- alma, füstölt sajt, zeller, sajt, retek, sajt, alma
- hagyma, rokfort, hagyma, rokfort, hagyma, dió
- 3 ementálisajt-kocka közé 2 szem szőlő stb.
Nagy, lapos tálra rendezzük a nyársakat, a tál közepét a szárzeller zöldjével, kaliforniai paprika- vagy retekkockákkal díszíthetjük. Letakarjuk, tálalásig hidegen tartjuk, de fogyasztás előtt 20 perccel tanácsos kivenni a hűtőszekrényből, mert a sajtok zamata szobahőmérsékleten érvényesül igazán.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)