Húspástétom májjal (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Gizi néni
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Hidegkonyhai készítmények 
Cimkék: Előételek, Hidegkonyhai készítmények, Tizórai gyerekeknek , Hideg téli napokra, Teaparti, Kártyaparti , Sörözés, borozás, Uzsonna, Főétel előtt, Buli, Szilveszter, Farsang, Bálint nap, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Párolt, Sós, Hideg, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, Gyümölcsök, Reggeli

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 evőkanál zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
20 dkg csirkemáj 126 20 3.7 3 0 555
15 dkg bacon 0 10 45 0 0 105
1 db kápia paprika 0 ? ? ? ? ?
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 kávéskanál rozmaring 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál zselatin 0 85 0.1 0 0 0
1 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
2 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
20 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
40 dkg borjúcomb 110 19.5 4.5 0.3 0 86
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Húst és a lebőrözött füstölt szalonnát kétszer ledaráljuk, majd, ízlés szerint botmixerrel áttörjük. Elkeverjük a tejszínnel, a tojással, a borral és a fűszerekkel.
Serpenyőbe tesszük a zsírt, majd a finomra vágott hagymát megpirítjuk benne, rádobjuk a zúzott fokhagymát és a csíkokra vágott májat, éppen csak átsütjük, majd a zsiradékból kivéve, a húsmasszába keverjük. A sütőzsiradékon megpároljuk a kockára vágott kápiát. Egy jénait kibélelünk a baconszeletekkel, úgy, hogy a tetejére is rá tudjuk hajtani. A massza felét a tálba simítjuk, rátesszük a kápiakockákat és végül a massza másik felét. Ráhajtjuk a szalonnát és a tálat alufóliával szorosan lefedjük. Nagyobb tepsibe helyezzük és annyi vizet öntünk alá, hogy a jénai feléig érjen. 175 fokos sütőben másfél órát gőzöljük. Hűtőben hagyjuk pár órát dermedni. Kiborítva, vékony szeletekre vágva tálaljuk.
Friss péksüteményt, paprikát, paradicsomot adjunk mellé.