Pájsli leves (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 180 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Steffy
A recept nehézségi foka: 4
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Reggeli, Főétel előtt, Buli, Szilveszter, Főtt, Hétvégi ebéd, Sörözés, borozás, Hideg téli napokra, Macskajajra, Bogrács, Édes, Sós, Savanyú, Meleg, Húsfélék, Tésztafélék, Zöldség, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
4 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
50 dkg sertéstüdő 0 10.3 14.6 2.4 0 60
20 dkg szív 96 16.9 3 0.4 0 0
20 dkg lapocka (sertés) 286 17.5 23.9 0.3 0 72
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
4 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
4 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál bors 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
2 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 evőkanál mustár 169 5.7 6.4 22 0 0
1/2 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
1 evőkanál kapribogyó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A tüdőt tegyük fazékba, 2 kistányérral borítsuk le, hogy a főzővízben maradjon, majd nehezékként a szívet és a húst tegyük rá. Fűszerezzük a babérral, a borssal, sóval és a citrom héjával. Kis lángon két órát főzzük. A húsokat kiszedjük és hűlni hagyjuk. A tüdőből a hörgőket kivágjuk és az összes húsfélét apróra kockázzuk, majd fazékba tesszük. A felhevített zsíron a cukrot karamellizáljuk, a finomra vágott hagymát átpirítjuk rajta, majd a főzőlé egy részével felöntjük. Mustárral, a finomra vagdalt kaprival, citromlével ízesítjük, végül a húsokra öntve összeforraljuk. Szükség szerint, a főzőlével, ecettel, cukorral és sóval ízesítjük. A tejföllel átkeverve tálaljuk.
Pirított zsemlekockával adjuk asztalra.