Lencse füstölt szalonnával (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 70 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Atti
A recept nehézségi foka: 4
Helye a tartalomjegyzékben:   Saláták 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Macskajajra, Hideg téli napokra, Buli, Szilveszter, Szabadban, Párolt, Bogrács, Édes, Sós, Savanyú, Csípős, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Hüvelyesek, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
ízlés szerint tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
3 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1/2 fej zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
1 szál fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
1 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
50 dkg lencse 335 26 1.9 53 10.6 0
4 szelet füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
ízlés szerint erős pista ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az ujnyi vastag szalonnák zsírját kisütjük, majd a pörcöt félretesszük. A zsiradékban a finomra vágott hagymát megpirítjuk, végül belekeverjük a lereszelt zöldségeket. Enyhén barnára pirítjuk, majd a lencsével és a sült szalonnával elkeverjük. Annyi alaplével, amennyi ellepi felöntjük. Lefedve, kis lángon puhulásig főzzük. A végére jó, sűrű szaftja maradjon. Tejföllel bolondítva tálaljuk.