Kelropogós (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 35 perc
Munkaidő: 35 perc
A recept forrása: tavaszi-koranyári receptverseny
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Pulykából 
Cimkék: Húsételek, Előételek, Főétel, Sörözés, borozás, Buli, Töltött, Hirtelen sült, Párolt, Olajsütő, Sós, Meleg, Zöldség, Húsfélék, Tejtermékek, Gombafélék, tavaszi-koranyári receptverseny

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
30 dkg pulykacomb 115 20.5 3.6 0.4 0 75
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
20 dkg gomba 40 5.9 0.5 3.3 3 0
1 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 szál fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
1/2 db zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
igény szerint zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
20 dkg tehéntúró (félzsíros) 62 3.2 3.3 4.8 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
4 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
10 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
12 levél kelkáposzta 34 3.6 0.3 4.3 4.5 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A kelkáposztaleveleket forrásban lévő, sós vízben két percig abáljuk, majd lecsöpögtetve félre tesszük. A felhevített olajban megpároljuk a finomra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a reszelt zöldségeket és a darált pulykahúst. Sózzuk, borsozzuk és fedő alatt puhára pároljuk. Szükség szerint, kevés vizet adhatunk hozzá. Ha langyosra hűlt, a túrót és két tojást belekeverünk a masszába, ha szükséges kevés zsemlemorzsával sűríthetjük. A kellevelekbe töltjük és feltekerjük, mint a töltött káposztát szokás. Hagyományos módon lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, majd bő, középforró olajban kisütjük. Lecsepegtetve tálaljuk.
Aioli mártással előételként vagy sült burgonya körettel főételként tálalhatjuk.