Céklakrémleves baconchipsszel (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Jóska
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Hideg téli napokra, Hétvégi ebéd, Főtt, Édes, Sós, Savanyú, Meleg, Zöldség, Húsfélék, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

Céklakrémleves
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
3-4 db cékla 31 1.3 0.1 5.9 2.5 0
2 db burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
1 fej lilahagyma ? ? ? ? ? ?
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
6 dl csirkehúsalaplé ? ? ? ? ? ?
2 dl száraz vörösbor ? ? ? ? 0 0
1 evőkanál fehérborecet ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 késhegynyi köménymag 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Baconchips
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
10 dkg bacon 0 10 45 0 0 105
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Céklakrémleves
A finomra vágott hagymát az olajon megdinsztelem, majd hozzáadom a felkockázott céklát, burgonyát és a fokhagymát. Fedő alatt kicsit párolom, közben megfűszerezem. Felöntöm az alaplével és a borral, majd puhára főzöm. Botmixerrel áttöröm, végül az ecettel és a cukorral beállítom az ízét.
A tetejére csepegtetem a tejszínt és ráfektetem a baconszeleteket.

Baconchips
A baconszeleteket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, betakarjuk egy újabb sütőpapírral és a tetejére teszünk egy másik tepsit. 150 fokra előmelegített sütőben, negyed óra alatt, megsütjük. Így a bacon gyakorlatilag zsírmentes, gusztusosan ropogós és szálegyenes lesz.