Sajtos-baconos sörkifli (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Adri
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Uzsonna, Sörözés, borozás, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Tojás, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, Gabonafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 csokor metélőhagyma ? ? ? ? ? ?
2 tubus camping krémsajt 536 8.4 30.3 56.8 0.4 0
3 evőkanál tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
20 dkg bacon 0 10 45 0 0 105
1 kávéskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
1 kiskanál rozmaring 0 0 0 0 0 0
1 kiskanál bors 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 dl olaj 899 0 99.9 0 0 0
2.5 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
50 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 teáskanál köménymag 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az élesztőt 3 deci langyos vízben, a cukorral és evőkanálnyi liszttel felfuttatjuk, majd a többi liszttel, a tojássárgájával, az olajjal, a borssal és a rozmaringgal tésztává gyúrjuk. Egy órát kelesztjük, majd három gombóccá formáljuk. A tésztagombócokat vékony körlappá nyújtjuk és 6-6 cikkre vágjuk. A bacont zsírjára sütjük és elkeverjük a sajttal, a tejföllel, a zúzott fokhagymával és a finomra vágott metélőhagymával, majd a tésztacikkek rövidebbik oldalára kanalazzuk és feltekerve kiflivé formáljuk. A tetejüket tojással lekenjük és köménymaggal meghintjük. 20 percig pihentetjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Egy jó korsó sörrel, langyosan kínáljuk.