Savanyított kerekrépa (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 60 perc
A recept forrása: Zsú
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Házi befőzés 
Cimkék: Házi befőzés, Reform konyha, Kímélő, Savanyú, Sós, Zöldség, Sütés nélkül, Főzés nélkül

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
igény szerint kerekrépa 0 ? ? ? ? ?
igény szerint bors 0 0 0 0 0 0
igény szerint köménymag 0 0 0 0 0 0
igény szerint babérlevél 0 0 0 0 0 0
igény szerint mustármag 0 0 0 0 0 0
igény szerint paprika 20 1.2 0.3 3 0.9 0
igény szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Olyan hordóban készítsük, melyhez a rendelkezésünkre áll, egy, a belsejébe férő fafedő. A megtisztított répát szeleteljük vékonyra, majd rakosgassuk a hordóba. Taposni nem kell, de azért kézzel nyomkodjuk le erősen. Arasznyi rétegenként hintsünk rá a fűszerekből, kedvünk szerint mustármaggal, borssal, babérral, piros csöves paprikával és köménnyel ízesítsük. A zöldséget fedjük le a deszkával és nyomtassuk le súllyal. Öntsünk rá annyi sós vizet, amennyi bőven ellepi. A sós vízhez literenként 2 deka sót adjunk, majd forraljuk fel és hagyjuk kihűlni. Egy hónapig meleg helyen érleljük, a keletkező habját szedjük le és a deszkát hetente mossuk át alaposan. Ha beért, fogyasztható nyersen vagy készíthetünk levest, főzeléket belőle. Hűvös helyen tartva tavaszig eláll.