Csülök egzotikus zöldségmártásban (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 140 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Meleg nyári napokra, Szabadban, Párolt, Hirtelen sült, Remoska, Sós, Csípős, Meleg, Zöldség, Húsfélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 db bőrös hátsó csülök ? ? ? ? ? ?
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
6 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 db zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
1 db chili paprika 0 ? ? ? ? ?
2 db fahéj 0 0 0 0 0 0
10 szem borókabogyó 0 0 0 0 0 0
2 db vaníliarúd ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 maréknyi mazsola 287 2.4 0 65 5.4 0
5 dl húsalaplé ? ? ? ? ? ?
2 dl száraz vörösbor ? ? ? ? 0 0
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A csülköt kicsontozzuk és lebőrözzük. A bőrt tegyük el mélyhűtőbe, jó lesz kocsonyához. A húst nagyobb, kb. tenyérnyi darabokra vágjuk. A zöldségeket apró kockára metéljük. A felforrósított olajon a sózott, borsozott csülökdarabokat aranybarnára sütjük, majd a zöldségeket rászórjuk és néhányszor megkeverve addig sütjük, amíg a zöldségek egy kis színt kapnak. Ekkor mélyebb fazékba tesszük és felöntjük a borral és az laplével. Beledobjuk a fűszereket és fedő nélkül főzni kezdjük. Lassan, másfél-két óra alatt puhul meg. Az elkészült hús alatt csak vastag krémes szaft maradjon. A vége felé vigyázzunk, hogy ne kapjon oda. Menet közben, ha szükséges kevés forró vízzel pótoljuk a levét.
Édesburgonyakörettel kínáljuk.