Rácponty (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 40 perc A recept forrása: Gixer A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Halak Cimkék: Halak és hidegvérűek, Főétel, Sörözés, borozás, Hideg téli napokra, Karácsony, Rakott, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Halak Hozzávalók 4 személyre:
A megtisztított pontyot kifilézzük, majd sűrűn beirdaljuk. A pontyfilét kb. 5 cm széles szeletekre daraboljuk. Ezután a füstölt szalonnából vágott vékony csíkokkal megtűzdeljük, majd besózzuk, és állni hagyjuk. Ezután a tűzdelt pontyszeleteket lisztbe forgatjuk, és egy kevés olajon elősütjük mindkét oldalukat, hogy szép piros legyen. A fejből, a nyesedékből és a csontokból tartalmas halalaplét készítünk, melyet leszűrünk. A maradék lisztet a 3 dl tejfölbe keverjük és az alaplével öszeforraljuk, sózzuk. A szeletekre vágott vöröshagymát, a halsütésből visszamaradt, olajban megpirítjuk. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, karikákra vágjuk. Karikákra vágjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot. Kakastaréjt készítünk a maradék füstölt szalonnából. A szalonnából a bőrével együtt kb. 0,5 cm vastag szeleteket vágunk. A szalonna szeleteket 1 cm távolságban a bőréig bevágjuk. Serpenyőben megsütjük. Egy tepsit a sült szalonna zsírjával kikenjük. Egymásra rétegezve elterítjük a burgonyát, a vöröshagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot, , közben sózzuk, borsozzuk, majd az elősütött pontyszeleteket. Ezután ráöntjük a mártást, meglocsoljuk a maradék tejföllel. A tetejére tesszük a kakastarélyokat. Középmeleg sütőbe helyezzük, és készre sütjük. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||