Gesztenyekrémleves (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 70 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Rozi
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Hideg téli napokra, Buli, Karácsony, Bálint nap, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Főtt, Sós, Csípős, Meleg, Zöldség, Gyümölcsök, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 db zsemle 147 5.1 0.4 30.8 0.5 0
2 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
1 liter zöldségalaplé ? ? ? ? ? ?
1 db chili paprika 0 ? ? ? ? ?
12 levél zsálya 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál gyömbér 61 2.5 0.8 11 0 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 db sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
2 db fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
40 dkg gesztenye 167 4.8 1.5 32.6 7.5 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A gesztenye héját bevágjuk, majd forró sütőben 20 percig sütjük. Kendővel letakarva, kicsit hűlni hagyjuk, majd megtisztítjuk. A vaj felén átpirítjuk az apróra kockázott zöldségeket, az egészben hagyott chilit és a reszelt gyömbért. felöntjük a zöldségalaplével és hozzáadva a gesztenyét puhára főzzük. Közben sózzuk, borsozzuk. A chilit kidobjuk. A maradék vajon megsütjük a zsályaleveleket, majd lecsepegtetve félretesszük. A maradék zsiradékban, átpirítjuk a kockára vágott zsemlét. A kész levesbe keverjük a tejszínt és botmixerrel áttörjük. Tányérokba merjük, az elmorzsolt zsályalevelekkel és a zsemlekockával megszórva tálaljuk.
Igazi őszi leves, ünnepi alkalmakra is illik.