| alapanyag | kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
| 1 db
csirke |
132 | 20.9 | 5.2 | 0.5 | 0 | 60 |
| 3 evőkanál vaj | 372 | 27.7 | 28.1 | 1.6 | 0 | 100 |
| ízlés szerint konyhasó | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| ízlés szerint bors | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 2 fej
fokhagyma |
134 | 6.8 | 0.1 | 26.3 | 0.8 | 0 |
| 3 ág kakukkfű | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 4 db
csirkeszárny |
132 | 20.9 | 5.2 | 0.5 | 0 | 60 |
| 4 db csirkenyak | 0 | ? | ? | ? | ? | ? |
| 2 db
citrom |
31 | 0.4 | 0.6 | 2.3 | 5.3 | 0 |
| az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak | ||||||
Egy lehetőleg másfél kilós, természetes tartású csirkét válasszunk. A csirkét mindenhol, a bőre alatt is, kenjük be a vaj kétharmadával. Sóval és borssal hintsük meg, szintén kívül-belül. A fokhagymákat vágjuk keresztben félbe, a citromokat negyedeljük fel, majd az aprólékkal együtt szórjuk tepsibe. Ezeket is sózzuk, borsozzuk meg. A csirkét az egyik oldalára fordítva helyezzük a sütőedénybe és 220 fokra előmelegített sütőben süssük 20 percig. Fordítsuk át és bőven locsoljuk meg a szaftjával. Újabb 20 percig süssük. Ekkor fordítsuk a hátára, ismét locsoljuk meg, jó bőven, majd újabb 20 percig süssük. A sütőt kikapcsoljuk és a csirkét a mellére fordítva, újra vajazzuk, sózzuk és borsozzuk, majd negyed órát hagyjuk a sütőben. A madarat előmelegített, mély tálba tesszük, negyed órára, fóliával letakarva, a melle legyen alul, a lábai felfelé mutassanak, így a szaft a mellbe csuroghat. A tepsibe fél deci vizet öntünk és addig forraljuk, amíg a letapadt anyagok feloldódnak. Szűrőn átszűrve, a lét mártásként, a feldarabolt csirke mellé kínáljuk.