A szétmorzsolt élesztőt a cukorral elkevert, 2 dl-nyi langyos tejben elkeverjük, meghintjük egy kis liszttel, majd, meleg helyen, felfuttatjuk. A hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek. Az átszitált lisztet nagy tálba szórjuk. Gödröt vájunk a közepébe, amelybe beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a tojássárgákat, a rumot és a sót, és a maradék tejet . A tésztát addig dagasztjuk, amíg hólyagossá nem válik. Ekkor beledolgozzuk az olvasztott, de nem meleg vajat is. Cipót formálunk belőle, liszttel meghintett tálba rakjuk és a tetejét is belisztezzük. Ruhával letakarva , meleg helyen addig kelesztjük, amíg eredeti térfogatához képest duplájára nem nő. Kelesztés közben vigyázzunk, hogy a tészta ne kapjon huzatot. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és lisztbe mártott nagy fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. A deszkán, letakarva, még negyedóráig kelesztjük. Közben nagy serpenyőbe legalább annyi olajat öntünk, hogy a fánkok úszhassanak benne és felforrósítjuk. Az olaj ne legyen túl forró, mert a fánkok megégnek, a belsejük pedig nyers marad, se túl hideg, mert megszívják magukat olajjal. Egy kis darabbal végezzünk próbasütést. Mindig a deszkán felül lévő rész kerüljön alulra az olajban. Egyszerre csak kevés tésztát tegyünk bele, mert sülés közben a fánkok megnőnek! Az első oldalt fedő alatt süssük, majd a fánkokat megfordítva, már fedetlenül folytassuk a sütést.
A megsült fánkokat forrón meghintjük a vaníliás porcukorral, és a rummal hígított baracklekvárral tálaljuk.