Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Farsangi fánk

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 100 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Zsiradékban sült tészták 
Cimkék: Tészták, Desszert, Teaparti, Farsang, Sült, Édes, Meleg, Tésztafélék
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
50 dkg finomliszt 345 13.5 1 70.4 0.2 0
7 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
3 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
6 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
3 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
1 kiskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 evőkanál rum 365 52 0 0 0 0
1 csomag vaníliás cukor 400 0 0 99.9 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A szétmorzsolt élesztőt a cukorral elkevert, 2 dl-nyi langyos tejben elkeverjük, meghintjük egy kis liszttel, majd, meleg helyen, felfuttatjuk. A hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek. Az átszitált lisztet nagy tálba szórjuk. Gödröt vájunk a közepébe, amelybe beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a tojássárgákat, a rumot és a sót, és a maradék tejet . A tésztát addig dagasztjuk, amíg hólyagossá nem válik. Ekkor beledolgozzuk az olvasztott, de nem meleg vajat is. Cipót formálunk belőle, liszttel meghintett tálba rakjuk és a tetejét is belisztezzük. Ruhával letakarva , meleg helyen addig kelesztjük, amíg eredeti térfogatához képest duplájára nem nő. Kelesztés közben vigyázzunk, hogy a tészta ne kapjon huzatot. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és lisztbe mártott nagy fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. A deszkán, letakarva, még negyedóráig kelesztjük. Közben nagy serpenyőbe legalább annyi olajat öntünk, hogy a fánkok úszhassanak benne és felforrósítjuk. Az olaj ne legyen túl forró, mert a fánkok megégnek, a belsejük pedig nyers marad, se túl hideg, mert megszívják magukat olajjal. Egy kis darabbal végezzünk próbasütést. Mindig a deszkán felül lévő rész kerüljön alulra az olajban. Egyszerre csak kevés tésztát tegyünk bele, mert sülés közben a fánkok megnőnek! Az első oldalt fedő alatt süssük, majd a fánkokat megfordítva, már fedetlenül folytassuk a sütést.
A megsült fánkokat forrón meghintjük a vaníliás porcukorral, és a rummal hígított baracklekvárral tálaljuk.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)