Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

curry por

Curry-por (púder) Neve az indiai "Kari"-szósz szóbol ered, melyből az angol gyarmatosítók csinálták a Curry-t és terjesztették el Európában. USA-ban és Európa sok országában nagyon régi, közkedvelt, híres fűszerkeverék. Előállítható enyhe, erős és amerikai módra édeskésen. A kivánt íz és erősségi foknak megfelelően 10-30 féle fűszert tartalmazhat. Fő alapanyaga kurkumagyökér, (lásd ott). A Curry felhasználható tojásos, paradicsomos, rizses, szárnyas, hal- és mindenféle húsételek elkészítéséhez. Fűszerezzünk vele óvatosan, hogy az ételt el ne rontsuk. Kiváló, emésztést serkentő szer. Curry enyhe: 7,5-7,5 rész finomra őrölt rózsa- vagy erőspaprika, gyömbér, kardamomimag, 10-10 rész finomra őrölt kurkumagyökér, szegfűbors, 12 rész finomra őrölt feketebors, 3-3 rész finomra őrölt szegfűbors, fahéj, szerecsendió, 2 rész finomra őrölt köménymag. Curry erős: 15-15 rész finomra őrölt erőspaprika, feketebors, kurkumagyökér és koriandermag, 10 rész finomra őrölt gyömbér, 5 rész porított kardamomimag, 3-3 rész finomra őrölt kömény, szegfűszeg, szerecsendió-virág, fahéj, fehérbors. Curry édeskés: 5-5 rész finomra őrölt kurkuma, nemespaprika, gyömbér, 3-3 rész koriander, lepkeszegmag, kömény, szegfűszeg, fahéj, 2-2 rész fokhagyma és tormapor. A Curry fűszerkeverékek pikánsak, tizenöt-húsz féle fűszert tartalmaznak. Fő alapanyaguk a sárga kurkumagyökér, a Curry levél, római kömény, koriander, chili és a szerecsendió. Az Európában készítettek gyengébbek az eredeti indiainál. A curry port általában tálalás előtt, de mértékletesen használjuk.
Még több recept amelyikben van curry por