Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

-B-

babcsíra

Lencse, borsó, babfélék csírái nagyon magas a rost tartalmúak, csökkentik a vérnyomást, csodálatos inzulinszabályozók, fokozatosan változtatják az inzulin szintjét, nem szorulnak a test saját inzulinjára, a bennük lévő ligázok és proteáz inhibitorok erős rákblokkoló...

babérlevél

Népies neve: albertlevél, szagos levél, illatfa, bürbérfa A legrégebben ismert fűszerek közé tartozó, Kis-Ázsiából származó, a mediterránumban elterjedt örökzöld fa vagy cserje. Levele jellemző fűszeres szagú és kesernyés ízű. Illó olajat, csersavat és keserű anyagot...

baharat

A baharat egy észak-afrikai fűszerkeverék, használják Libanonban, Szíriában, Izraelben, Jordániában, és Törökországban, a baharat egyszerűen azt jelenti, arabul, hogy"fűszer". Ezt a keveréket gyakran használják bárányhoz, halhoz, csirkéhez, marhához, paradicsom szószokhoz és...

balzsamecet

"modenai balzsamecet" (Aceto balsamico) Ételeink egyik legfinomabb ízesítője. Több mint kilencszáz évvel ezelőtt Ferrara környékén, (tehát ez is olasz lelemény) az Este hercegek birodalmában készítették először. A hercegi család a 16. század végén Modenát tette...

barna bulgur

A közel-keleti és a mediterrán konyha afrikai részének népszerű étele, a zsenge, zöld búzaszemeket megpárolják, majd megőrlik. A méret a finomszemcsétől az egész szemig terjed. Kellemes diós íze változatos ételek készítését lehetővé. Adhatjuk köretnek, készíthetjük...

baromfizsír

A baromfi bőr alatti és hasüregi zsírdús szöveteiből különböző olvasztási eljárásokkal nyerhető.

bazsalikom

Népies neve: bazsalikom, királyfű, németbors. Itthon is kedvelt, kellemes, szegfűszegre emlékeztető, fanyar illatú, pikáns fűszernövény. Illó olajat, cseranyagot, szaponint és keserű anyagot tartalmaz. A kereskedelemben morzsolt állapotban kerül forgalomba. Tárolásakor...

bélszín

Vesepecsenye, bélszín A marha egyik legértékesebb húsrésze. Felhasználható egybensütve, szeletben, hirtelen sütve, sütés nélkül tatárbifszteknek, carpacciónak. Az előkészítésnél távolítsuk el a hártyákat és az esetleges lelógó darabokat. Formázzuk a húst kerekre, ha...

birsalma

A birs a Kaukázus környékén, Iránban és Turkesztánban őshonos, de előfordul az Arab-félsziget délkeleti részén is. Ezen kívül a mediterrán övezetben találkozhatunk vele. A birs késő őszi gyümölcs, amelynek két fajtáját különböztetik meg, a birsalmát és a...

bodzabogyó

A fekete bodza (Sambucus nigra) a pézsmaboglárfélék (Adoxaceae) családjába tartozó cserje vagy fa. A bogyóiból készíthető leves, mártás, ecet, lekvár, bor és pálinka. Virágait cukorral, citrommal és vízzel erjesztve, finom szénsavas üdítő italt kapunk, de frissen szedett...

bodzavirág

A fekete bodza (Sambucus nigra) a pézsmaboglárfélék (Adoxaceae) családjába tartozó cserje vagy fa. A bogyóiból készíthető leves, mártás, ecet, lekvár, bor és pálinka. Virágait cukorral, citrommal és vízzel erjesztve, finom szénsavas üdítő italt kapunk, de frissen szedett...

borbolya

A Berberis nemzetség megközelítőleg 500 fajt számlál, amelyek közt vannak Afrikában, Észak- és Dél-Amerikában, Ázsiában és Európában is őshonos fajok. A hasonló körülmények között élő növények a gyűjtők áldásos tevékenysége folytán díszcserjeként ültetve és...

borélesztő

A mustot a borélesztő változtatja borrá az erjedés v. borforrás alkalmával. A borélesztő a penészek közé tartozó növényke, melynek spórái a szőlő héján bőven lelhetők s a kipréselt lében megtalálva tenyésző feltételeket, a mustban levő cukrot főleg borszesszé és...

borkősav

Szörpök készítéséhez, dzsemek, befőttek ízesítésére, a barnulás megakadályozására, borok savpótlására. Felhasználás: 1/ Szörpkészítés: a szörp alapanyagától függően 1-2 g/liter. 2/ Dzsemek, befőttek ízesítésére és a barnulás megakadályozására: előfőző-...

borókabogyó

Hazánkban is előforduló örökzöld cserje, melynek kékes-hamvas bevonatú termései szolgáltatják a kissé édes-kesernyésen zamatos, nagyon aromás, enyhén csípős ízű fűszert. Illó olajat, invertcukrot, juniperint, flavonglikozidát, gyantát, cseranyagot, gumit, fehérjét, viaszt...

bors

Népies neve: piper A cserje bogyója szolgáltatja az értékes fűszert. A feketebors a növény éretlenül szedett, szárított termése. Ez az erősebben csípős ízű. Illó olajat, piperint, pirolint, karicint, zsírolajat, keményítőt, szénhidrátot, enzimeket, gyantát tartalmaz....

borsikafű

Népies neve: bécsi rozmaring, borsfű, borsika, borsos szatorja, csombor, csomborbors, hurkafű, kert méhfű, pereszlén. Jellegzetes, borsra emlékeztető, fűszeres illatú és ízű növény. általános elterjedtsége és kedvelt aromája miatt a háztáji kertekben is megtalálható. A...

borsmenta

Hazánkban is termesztett, jellemző illatú növény. Levelei a konyhában igen sokszor jó szolgálatot tesznek. Külföldön gyakran borsmentaszósszal szervírozzák a sülteket. Például a gyümölcssalátának egy pár levelecske igen pikáns, kellemes ízt ad. Ugyancsak pompás ízt...

Bresaola IGP

A Bresaola della Valtellina egy sózott, érlelt marhahús, amit általában nyersen fogyasztunk, de kiválóan alkalmas tésztaételek ízesítésére is. Az alapanyagot nagyon szigorú előírások szerint válogatják ki, a világ minden tájáról, de főleg Dél-Amerikából érkező...

brokkoli

A brokkoli Dél-Európából származik és már a régi rómaiak is ismerték. A keresztesvirágzatúak (Cruciferae) családjába tartozik, tehát a káposztafélék. Szezonja novembertől márciusig tart. Mélyhűtve egész évben kapható. Vásárlásnál csak a friss élénkzöld színűt...

bulgur

A közel-keleti és a mediterrán konyha afrikai részének népszerű étele, a zsenge, zöld búzaszemeket megpárolják, majd megőrlik. A méret a finomszemcsétől az egész szemig terjed. Kellemes diós íze változatos ételek készítését lehetővé. Adhatjuk köretnek, készíthetjük...

burgonya

A burgonya az egyik legfontosabb élelmiszerünk. Megszámlálhatatlan fajtája van az értékes gumónak. Újabb és újabb fajtákat nemesítenek a talaj fajtájához és a felhasználás céljához igazítva. Nagyon sokféle burgonyafajta van, de a burgonyák alapvetően három csoportba...

Burrata

A burrata ugyanolyan húzott sajtból készül, mint a mozzarella, de az anyaga sokkal lágyabb és szálasabb. Ezt a sajtot hagyományosan Murgiában és Puglia tartomány más városaiban készítik. A burratát gömb formájúra készítik, pontosabban kis csomagba gyúrják össze, amely...

búza

A búza a legfontosabb és egyben leggyakrabban használt gabonaféle. Az a búzaliszt, mely a magfehérjét és a liszttestet hasznosítja, minőség szempontjából fontos anyagokat veszít el. Ezért egészségesebb az a liszt melyet az egész búzaszemből őrölnek. Ezek a teljes...

búzadara

A búza a legfontosabb és egyben leggyakrabban használt gabonaféle. Az a búzaliszt, mely a magfehérjét és a liszttestet hasznosítja, minőség szempontjából fontos anyagokat veszít el. Ezért egészségesebb az a liszt melyet az egész búzaszemből őrölnek. Ezek a teljes...