Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

balzsamecet

"modenai balzsamecet" (Aceto balsamico) Ételeink egyik legfinomabb ízesítője. Több mint kilencszáz évvel ezelőtt Ferrara környékén, (tehát ez is olasz lelemény) az Este hercegek birodalmában készítették először. A hercegi család a 16. század végén Modenát tette székhelyéül. Azóta is azon a környéken készül. Az étel balzsamecet nélkül olyan, mint az élet napfény nélkül, mondják a modenaiak. Ennek az itáliai inyencségnek is történelmi múltja van. Jótékony hatását már Vergililus és Apicius is megénekelte. Francesco Aggazzotti feltárta a tradicionális modenai balzsamecet receptjét. Máig ennek alapján dolgoznak, akik jogot szereztek az eredetvédett nedű előállítására. A DOB olyan a balzsamecetnek, mint a bornak a DOC, a benne foglalt szabályokat a konzorciumba tömörült ecetkészítők szigorúan betartják és betartatják. A balzsamecethez felhasznált must csak és kizárólag lambruscoból és/vagy trebbiano szőlőből készülhet. Vagyis nem úgy készül, mint a többi ecet borból, hanem mustból. A bor és a balzsamecet igen közeli rokonok. A szőlő préselése után, mielőtt beindulna az erjedés, a mustot megszűrik, addig forralják, amíg be nem sűrűsödik. Megfelelő koncentrációt elérve, lehűtik és különböző fajta fából készített hordókban érlelik. Végső formáját a fahordós érlelés alatt nyeri el. Ahogy érik, színe addig sötétedik, amíg ébenfekete nem lesz. A balzsamecet értékét a kora határozza meg. A 3-8 éves balzsam jó, a 10-12 éves "reserve" már kiváló minősítést kap. A 20 éves "superior reserve" csúcsbalzsamecet már majdnem olyan becsben tartott, mint egy hasonló korú nagy bor. A gondosan szelektált alapanyag több mint tíz éven keresztül érik tölgyfahordóban. A balzsamecetet elsősorban saláták, húsok, gyümölcsök ízének fokozására ajánlják, bár a nemes ecet rajongói Itália szerte egy-egy kupicával "bedobnak" aperitifként . A Cleto Chiario, a Riserva Aceto, a Gran Riserva Aceto balzsamecet 250 ml-es kiszerelésben kerül forgalomba. Nem olcsó: 2500-tól 7000 Ft körüli áron.
Még több recept amelyikben van balzsamecet