Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

-R-

ras el hanut

5 db kardamom 1 késhegynyi szerecsendió 5 szem szegfűszeg 3 szem szegfűbors 1 kávéskanál cayenni bors 1 teáskanál koriander (mag) 1 teáskanál bors 1 teáskanál fahéj 1 teáskanál kurkuma 1 teáskanál gyömbérpor 1 teáskanál édeskömény 1 teáskanál köménymag "A bolt...

rebarbara

A sóskafélék családjába tartozó rebarbarát már közel öt évezrede ismerik gyógyhatásáról, de a konyhákon csak a 18. század óta használják. A levélnyélből tavasszal, illetve ősszel, amikor kevés a vesekövet okozó oxálsavtartalma, különféle ételeket, szörpöt, bort...

repceolaj

Repcét már időszámításunk előtt 3000-ben termesztettek az Indus völgyében. Európában a XIII. századtól állítottak elő repceolajat. A repce származása a mai napig nem tisztázott. A növény vad formáját megtalálhatjuk egész Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában....

retek

Az egyik legkeresettebb primőr zöldség. A hónapos retek azon kevés zöldségféle közé tartozik, amelyet kizárólag nyersen fogyasztunk. Nemcsak hideg ételek kísérőjeként fogyaszthatjuk, hanem saláták készítéséhez is felhasználhatjuk. Hidegtálak és ételek díszítésére...

rétesliszt

A búza a legfontosabb és egyben leggyakrabban használt gabonaféle. Az a búzaliszt, mely a magfehérjét és a liszttestet hasznosítja, minőség szempontjából fontos anyagokat veszít el. Ezért egészségesebb az a liszt melyet az egész búzaszemből őrölnek. Ezek a teljes...

ribizli

A ribizlinek két fajtáját ismerjük, a piros ribizlit és a fekete ribizlit. Mindkét fajta közkedvelt kerti növényünk. Alacsony bokornövény, az évszaktól függően július elejétől július közepéig terem. Európában közkedvelt gyümölcs, melynek számos elkészítési módja...

rizstészta (orzo)

Ez a tésztaféle nem az alapanyagáról, hanem a formájáról kapta a nevét. Magyarországon trizs néven futott. Itáliában orzo vagy risoni néven ismert. Használja azonban az arab, a török és a görög konyha is. Főleg raguk, levesek készítésénél használják.

római kömény

Népies neve: egyiptomi kömény, kumin, kumin-mag, borsos kömény. Latin neve: Apiaceae syn. Umbelliferae) Az ernyősök családjába tartozik. Szárított termését egészben vagy porrá őrölve használják. A római kömény a Földközi-tenger keleti mellékéről vagy Egyiptomból...

rózsabors

Piros bors. (Rózsaszin bors) - Schinus terebinthifolius Raddi - Braziliában, a Schinus molle L. Peruban őshonos borsfa termése. A borsot egészben, finomra őrölve vagy durvára darálva használják ételek pikáns fűszerezésére. Az egészben hagyott borsszemek levegőtől elzárva...

rozmaring

Népies neve: antósfű, rozmarin. Latin neve: Rosmarinus officinalis l. Szaporítása: dugványozással, tőosztással, kora tavasszal vagy ősszel történik. Felhasználható része: morzsolt levelek. Már az ókorban is nagyra becsült fűszer és gyógynövény volt ez a Dél-Európában...

rozs

Második legfontosabb gabonanövényünk, színe a legsötétebb. Kenyérsütéshez használják elsősorban, gazdag B-vitaminban és jelentős a kálcium és magnézium tartalma is. Rendszeres fogyasztása csökkenti a székrekedés kialakulását. A rostdús rozspehely növeli a szervezet...