Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

repceolaj

Repcét már időszámításunk előtt 3000-ben termesztettek az Indus völgyében. Európában a XIII. századtól állítottak elő repceolajat. A repce származása a mai napig nem tisztázott. A növény vad formáját megtalálhatjuk egész Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában. Feltételezhetően először a 17.században Normandiában és Dél-Angliában termesztették, és csak a 18.században jutott el Európa keleti térségeibe. Háborús és ínséges időszakokban, mikor az állati zsiradék hiánycikk volt, a repceolaj a legfontosabb zsiradékpótlóként szolgált, majd az életszínvonal ismételt emelkedésével újra feledésbe merült – egészen méltánytalanul, mint ahogy azt a tudósok napjainkban egyre szorgalmasabban igyekeznek bizonyítani.
jelenleg a világ termelése kb. 11 millió tonna, ezzel a mennyiséggel a repceolaj a harmadik a növényi olajok ranglistáján.
A téli és a nyári repce megőrölt szemeiből sajtolt zsíros olaj.
Színe eredetileg sötétbarna, majd finomítás után aranysárga vagy zöldessárga, kissé sötétebb a napraforgóolajénál, értékes, többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag.
A finomított növényi olajokhoz hasonlóan a repceolaj felbontás után kb. fél évig megőrzi eredeti minőségét.
A repceolaj az olivaolajhoz hasonlóan egyszeresen telítetlen olajsavakat és többszörösen telítetlen linolsavat tartalmaz, mely nélkülözhetetlen szervezetünk számára. Viszonylag hőstabil, ajánljuk salátákhoz, zöldségek párolására.
A repce érett magjaiból nyert értékes olaj egyike az étkezési olajok legjobbjainak.
Az olívaolajhoz hasonlóan egyszeresen telítetlen olajsavakat és többszörösen telítetlen linolsavakat tartalmaz, mely szervezetünk számára nélkülözhetetlen. Egyedülállóan magas Alfa-linolsav tartalma, mely fontos az érelmeszesedés és a szívinkfartus elleni küzdelemben. Fontos az idegrendszer és az agy számára is. Erősíti immunrendszerünket, jelentős szerepe van a koleszterinszint csökkentésében és a véralvadásra gyakorolt pozitív hatása is bizonyított. Egy evőkamál repceolaj a napi E vitaminszükségletünk 30%-át fedezi.
A finomított repceolaj íze és illata semleges; a hidegen sajtolt olajé pedig enyhén dióra emlékeztető izű. Kitűnően alkalmas sütéshez, főzéshez, pároláshoz, de hidegkonyhai ételeket, salátákat, mártásokat is készíthetünk belőle. Egyéb hasznos tulajdonságaik mellett jól bírják a hőterhelést, alkalmasak húsok, burgonya, zöldségek sütésére.
A szakszerűen - jól lezárt, sötét üvegben tárolt - olajat akár 4 évig is eltarthatjuk. A hidegen sajtolt repceolaj legfeljebb egy évig tárolható, lehetőleg szobahőmérsékleten, hűvös helyen.



Receptek, melyekben van repceolaj
Thai chili paszta (nam prik pao)
Még több recept amelyikben van repceolaj