Kőrösi korhely halászlé (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: frsz receptverseny A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Levesek Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Karácsony, Buli, Macskajajra, Főtt, Bogrács, Sós, Csípős, Meleg, Halak, Zöldség, Tojás, Tejtermékek, FRSZ receptverseny Hozzávalók 4 személyre:
Elkészítés módja: Alaplé: két liter vízben főzöm a vegyes halat, beleteszem az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, a kockára darabolt paprikát és paradicsomot, a negyedbe vágott burgonyát, csípős házi darált paprikát, kanál zsírt, erőspaprika felét, babérlevelet, kevés sóval ízesítem. Félfővésnél beleteszek 4 pontyszeletet, ebből készül a húsgombóc. A megmaradt 4 pontyszeletet enyhén besózom, csipetnyi csemege paprikával beszórom és állni hagyom. Az alapot addig főzöm, míg a hal húsa könnyen leválik a csontról, majd leszűröm, a vegyes hal húsát a főtt alapanyaggal együtt visszapasszírozom az alaplébe. Húsgombóc: az alaplében főtt filézett pontyszeletek húsát villával összetöröm, hozzá keverem a tojást, csipetnyi sóval és borssal ízesítem. Annyi zsemlemorzsát adok hozzá, hogy jól formálható legyen és kis diónyi gombócokat készítek. Az alaplevet enyhén forralom, sűrítem a csemege paprikával, beleteszem a 4 pontyszeletet, haltejet, ikrát, szűrőn át a saját levével kikevert tejfölt, citromkarikákat, ízlés szerint sózom és közepes lángon 15 percig főzöm. Ezután a húsgombócokat is belerakom, majd 15 perc főzés után elzárom. A halászlevet forrón tálalom, díszítésnek egy szelet erős zöldpaprikát teszek. Étkezés előtt egy stampedli eredet védett „Békési Szilva” pálinka, a halászléhez száraz rozé bor elfogyasztását ajánlom. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||