Olívás kenyér (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 100 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Engabi
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Reggeli, Főétel előtt, Sörözés, borozás, Meleg nyári napokra, Buli, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Kemence, Sós, Gabonafélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

Olívás kenyér
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
15 dkg olívabogyó 138 1.4 13.9 1.8 2.4 0
1 teáskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 kiskanál rozmaring 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál oregánó 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál bazsalikom 0 0 0 0 0 0
4 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
1 csomag szárított élesztő 0 ? ? ? ? ?
50 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Fokhagymás fetakrém
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
15 dkg fetasajt 635 0.2 70 0.4 0 0
4 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
4 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint friss citromlé 45 0.4 0.1 7.7 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Olívás kenyér
Két és fél deci langyos vízbe keverjük el a cukrot, az élesztőt és evőkanálnyi lisztet hozzáadva, hagyjuk öt percig pihenni. Közben az olajbogyó felét vágjuk apró darabokra. Gyúrjuk össze a lisztet a darabolt olívával, az élesztős vízzel, a fűszerekkel és hagyjuk duplájára kelni. Gyengéden gyúrjuk át, majd formáljuk lepényszerű kenyérré. Nyomkodjuk a tetejébe az egész olajbogyókat, simítsuk át olajos kézzel a tetejét és még húsz percig kelesszük. 200 fokra előmelegített sütőben süssük öt percig, majd a hőfokot 180 fokra visszavéve újabb húsz perc alatt süssük készre. A sütő aljába tegyünk vízzel teli edénykét, így magasabb lesz a tészta és nem szárad ki.
Fokhagymás fetakrémmel tálalva isteni.

Fokhagymás fetakrém
A fokhagymát zúzzuk össze, az olívaolajjal és a fetával keverjük habosra, kevés borssal és néhány csepp citromlével ízesítve hűtsük be.
Olívabogyóval díszítve tálaljuk.