Olívás kenyér (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 20 perc A recept forrása: Engabi A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Sütőben sült tészták Cimkék: Tészták, Reggeli, Főétel előtt, Sörözés, borozás, Meleg nyári napokra, Buli, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Kemence, Sós, Gabonafélék, Zöldség Hozzávalók 4 személyre: Olívás kenyér
Fokhagymás fetakrém
Olívás kenyér Két és fél deci langyos vízbe keverjük el a cukrot, az élesztőt és evőkanálnyi lisztet hozzáadva, hagyjuk öt percig pihenni. Közben az olajbogyó felét vágjuk apró darabokra. Gyúrjuk össze a lisztet a darabolt olívával, az élesztős vízzel, a fűszerekkel és hagyjuk duplájára kelni. Gyengéden gyúrjuk át, majd formáljuk lepényszerű kenyérré. Nyomkodjuk a tetejébe az egész olajbogyókat, simítsuk át olajos kézzel a tetejét és még húsz percig kelesszük. 200 fokra előmelegített sütőben süssük öt percig, majd a hőfokot 180 fokra visszavéve újabb húsz perc alatt süssük készre. A sütő aljába tegyünk vízzel teli edénykét, így magasabb lesz a tészta és nem szárad ki. Fokhagymás fetakrémmel tálalva isteni. Fokhagymás fetakrém A fokhagymát zúzzuk össze, az olívaolajjal és a fetával keverjük habosra, kevés borssal és néhány csepp citromlével ízesítve hűtsük be. Olívabogyóval díszítve tálaljuk. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||