Szalonnás lencse (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Klasszikus főzelékek 
Cimkék: Főzelékek, Főétel mellé, Főtt, Sós, Meleg, Zöldség, Húsfélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint feketebors 0 0 0 0 0 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 evőkanál búzaliszt 350 12.3 1.3 76.3 4.4 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
1 fej zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
1 db fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
1 db sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
4 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
20 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
40 dkg lencse 335 26 1.9 53 10.6 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A lencsét kiválogatjuk és előző este beáztatjuk. A szalonnát fölszeleteljük, jó húsos fajtát válasszunk, a szélét bevagdossuk, kiolvasztjuk, majd rádobjuk a nagy kockára hagyott hagymát. Együtt megpirítjuk, majd a szalonnaszeleteket kivesszük, félretesszük. A hagymára öntjük a lencsét, a kettévágott zöldségeket és a fűszereket. A petrezselyemcsokrot egyben, tálalás előtt majd kidobjuk. Annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, és puhára főzzük. A végén tejfölös habarással sűrítjük. Óvatosan sózzuk, mert a szalonna is sós.
Tálaláskor a szalonnaszeleteket a tetejére tesszük.
Tehetünk rá néhány pirított hagymakarikát is.