Nyári zöldbabsaláta (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 20 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Öcsi
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Saláták 
Cimkék: Előételek, Köretek, Saláták, Hidegkonyhai készítmények, Főétel mellé, Főétel előtt, Sörözés, borozás, Meleg nyári napokra, Buli, Hétvégi ebéd, Főtt, Sós, Savanyú, Hideg, Zöldség, Reform konyha

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 csokor bazsalikom 0 0 0 0 0 0
1 igény szerint olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
2 teáskanál mustár 169 5.7 6.4 22 0 0
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
5 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
1 kg zöldbab 41 2.6 0.3 6.8 1.9 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A citrom levét kicsavarjuk és összekeverjük a mustárral, hozzáadunk háromszor annyi olívaolajat, a zúzott fokhagymával, sóval és borssal ízesítve jól elkeverjük és behűtjük. Vizet forralunk, melybe beledobjuk a babért, a kicsavart citrom héját. Sózzuk, majd a megtisztított zöldbabot roppanósra főzzük benne. Leszűrjük a babot és jeges vízbe dobjuk. Ha lehűlt lecsepegtetjük. A paradicsomot kimagozzuk és a húsát kockára vágjuk, ezt is behűtjük. Tálalás előtt a bazsalikomleveleket felvagdaljuk, majd a babbal, a paradicsomkockákkal és az újból átkevert öntettel összeforgatva tálaljuk. N keverjük össze előre, mert levet ereszt.
Száraz, sült húsok mellé köret vagy pirítóssal előétel lehet.