Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

vaj

A vaj az egyik legrégebben ismert tejtermékünk, mely a tej zsírját tartalmazza. Régi szakácskönyvekben mint sokoldalúan felhasználható, a jólétet jelképező nyersanyagot említik. Az utóbbi 20-30 évben azonban megítélése nem volt kedvező, felelőssé tették a vér koleszterinszintjének emelkedéséért, és ezért gyakran száműzték még az egészséges emberek étrendjéből is, mint nemkívánatos élelmiszert. Ennek köszönhetően a vajfogyasztás Magyarországon (3 kg/fő/év) nem éri el az európai átlagot, pedig természetes volta, élvezeti értéke, és értékes összetevői miatt mértékkel fogyasztva javasolható, és étrendünket színesíti. Sokféle módon felhasználható sütésre, főzésre és közvetlenül fogyasztva kenőzsiradékként, vagy friss és szárított fűszernövényekkel, tojással, szardíniával ízesítve. Valamennyi ételünknek kellemes ízt és vonzó illatot kölcsönöz. Viszonylag alacsony hőmérsékleten túlhevül (megég), ezért bő zsírban sütésre nem alkalmas.
Még több recept amelyikben van vaj