Regős halászlé (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Edina
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Meleg nyári napokra, Macskajajra, Böjt, Karácsony, Főtt, Bogrács, Sós, Savanyú, Meleg, Halak, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 kg ponty 143 15.8 8.7 0.1 0 70
1 db sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 db fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 db zöldpaprika 20 1.2 0.3 3 2 0
1 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
3 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 evőkanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
késhegynyi sáfrány 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A halat kifilézzük és a filéket ujjnyi darabokra vágjuk, majd besózva állni hagyjuk. A fejet, a gerincet és a nyesedéket másfél liter, sós vízben fél órát lobogva főzőm. Közben az olajban megpirítom a félfőre vágott hagymát és a csíkokra vágott zöldségeket, beledobom a fűszereket és felöntöm az áttört és leszűrt halalaplével.
Félpuhára párolom, majd beledobom a haldarabokat és lassú tűzön, rázva és nem keverve, puhára főzöm. Végül a tejfölbe keverek egy merőkanálnyi levest és visszaöntve összeforralom.
Forrón, citromgerezdekkel tálalom.