Sósperec (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Molnárné A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Sütőben sült tészták Cimkék: Tészták, Kártyaparti , Teaparti, Sörözés, borozás, Buli, Csőben sült, Kemence, Sós, Tésztafélék Hozzávalók 4 személyre:
A tejet egy teáskanálnyi cukorral meglangyosítom, majd belemorzsolom az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet a maradék cukorral és egy teáskanálnyi sóval, az olvasztott, de nem meleg libazsírral és a felfuttatott élesztővel összekeverjük, majd lefedve meleg helyen a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, kiborítjuk a tálból és átgyúrjuk, majd 20 részre osztjuk. Nagyjából 1 cm vastag rudakat sodrunk, majd pereccé formázzuk. Felvert tojással lekenjük a tetejüket, majd 200 fokos, előmelegített sütőben, negyed óra alatt pirosra sütjük. Amíg sül, 2 evőkanál lisztből és a maradék sóból és annyi vízből, hogy palacsintatészta állagú masszát kapjunk tésztát keverünk és a megsült perecekre kenjük, locsoljuk, majd öt percre visszatoljuk, a kikapcsolt sütőbe. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||