Fejtettbab leves (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 50 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Edina
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Meleg nyári napokra, Főétel előtt, Főtt, Bogrács, Sós, Hideg, Meleg, Zöldség, Tésztafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
50 dkg fejtett bab 164 10.8 0.4 29 12.5 0
1 db sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 db fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
1/2 db zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
3 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 liter húsalaplé ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A babot és a hasábokra vágott zöldségeket a fűszerezett alaplében, majdnem puhára főzzük. A tojásból, a liszt kétharmadából és csipet sóból galuskát keverünk, majd a levesbe szaggatjuk. A tejfölt 1 evőkanál liszttel és kevés levessel csomómentesre keverjük és a levessel összeforraljuk. Tálalás előtt a hagymákat dobjuk ki.
Nyáron hidegen is tálalhatjuk.