Káposztás palacsinta (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 50 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Zsiradékban sült tészták 
Cimkék: Tészták, Előételek, Főétel előtt, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Teaparti, Kártyaparti , Böjt, Buli, Töltött, Csőben sült, Sült, Sós, Meleg, Tésztafélék, Hajón is elkészíthető

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
10 dkg karaván sajt 312 16.5 26.4 1.7 0 96
3 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
3 dl szóda 0 0 0 0 0 0
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
25 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 dl olaj 899 0 99.9 0 0 0
40 dkg fehérkáposzta 65 1.1 0.2 14.7 2.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Fél dl olajon a cukrot megbarnítjuk, majd a reszelt káposztát rádobva, sóval, borssal ízesítve, kevergetve puhára pároljuk. Hagyjuk kihűlni.
A tojást felverjük a tejjel és a lisztet és a szódavizet fokozatosan hozzáadva palacsintatésztát keverünk. Negyed órát pihentetjük, majd a maradék olajat és a káposztát belekeverve, a szokásosnál kissé vastagabb palacsintákat sütünk. A palacsintákat teáskanálnyi tejföllel megkenjük, vékonyan megszórjuk reszelt sajttal és háromszögűre hajtva, sorban tűzálló tálba rakjuk. Végül a tetejét a maradék tejföllel megkenjük, majd rászórjuk a megmaradt sajtot. Sütőben megforrósítjuk, de megpirítani nem szabad.