Almás-diós csavart (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 90 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Atti
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Uzsonna, Teaparti, Kártyaparti , Tizórai gyerekeknek , Buli, Advent, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Édes, Tojás, Tejtermékek, Gyümölcsök, Gabonafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 csomag vaníliás cukor 400 0 0 99.9 0 0
1 teáskanál fahéj 0 0 0 0 0 0
5 db alma 35 0.4 0.4 7 2.3 0
10 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
2 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
10 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
2,5 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
2,5 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
50 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
2 maréknyi dió 654 18.6 57 11.7 7.5 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az élesztőt kevés cukorral és egy deci langyos tejjel felfuttatjuk, majd egy tojással, öt deka cukorral, a sóval a kenyérsütőgépbe tett lisztre öntjük. Dagasztani kezdjük, majd a csipogáskor hozzáöntjük az olvasztott, de csak langyos vajat. Amíg a tészta kel, a többi cukorral, a fahéjjal és a vaníliáscukorral elkeverjük a lereszelt almát.
A megkelt tésztát lisztezett lapon centi vastagra nyújtjuk, a felére szórjuk a kicsavart almát és meghintjük a durvára vágott dióval. Félbe hajtjuk és kétujjnyi csíkokra vágjuk, majd egyesével megtekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, egymáshoz nem túl közel, hogy legyen helyük kelni. Negyed órát kelesztjük, majd felvert tojással lekenjük. 175 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.