Burgonyalángos vaslapon sütve (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 50 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Jóska
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Zsiradékban sült tészták 
Cimkék: Köretek, Hústalan feltétek, Tészták, Reggeli, Uzsonna, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Teaparti, Hideg téli napokra, Szabadban, Buli, Böjt, Sült, Tárcsa, Meleg, Zöldség, Gabonafélék, Tojás

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
30-40 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
1 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 kg burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A kockára vágott burgonyát sós vízben puhára főzzük, majd melegen áttörjük. Langyosra hűtjük és a tojássárgájával és, annyi liszttel, hogy rugalmas, de nem ragadós tésztát kapjunk összegyúrjuk. Tojásnál kissé nagyobb gombócokra osztjuk, végül lisztezett lapon vékonyra nyújtjuk. A lapokat olajjal vékonyan megkenjük, vastag falú serpenyőben, a sparhelt lapján, de akár tárcsán is, egyszer megfordítva, megsütjük.
Tálalhatjuk tejföllel, fokhagymás libazsírral vagy szilvalekvárral.