Bécsi gulyás (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Panka
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Marhából 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Buli, Hétvégi ebéd, Szilveszter, Bálint nap, Párolt, Bogrács, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
60 dkg lábszár (marha) 249 20 18 0.6 0 83
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 evőkanál paradicsompüré 110 5 1 20 0.9 0
2 evőkanál zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
1 teáskanál köménymag 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
1 evőkanál citromlé 18 0.2 0 3.1 0 0
1 teáskanál majoránna 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Viedenský guláš néven ismert a cseh, szlovák konyhán. Azt hiszem sokan találkoztunk vele síeléseink során. Nekem régi, kellemes emlékeket idéz.
A felhevített zsíron átpirítjuk a finomra vágott hagymát, majd rádobjuk a kis kockára vágott húst és addig pirítjuk, amíg a színét elveszti. Sóval, őrölt köménnyel, borssal és durvára vágott fokhagymával fűszerezzük, mindig, csak kevés vízzel felöntve puhára pároljuk. Végül a paradicsompürével, majoránnával, citromlével és pirospaprikával összeforraljuk.
Knédlivel tálaljuk.