Hamis szabolcsi töltött káposzta (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Móni
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Meleg nyári napokra, Macskajajra, Buli, Hétvégi ebéd, Rakott, Párolt, Sós, Savanyú, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Gabonafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 kg lapocka (sertés) 286 17.5 23.9 0.3 0 72
20 dkg rizs 352 8 0.3 77.5 1.4 0
1 fej fehérkáposzta 65 1.1 0.2 14.7 2.7 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 liter paradicsomlé 100%-os 43 0.2 0.04 10.7 0.3 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A recept attól hamis, hogy igazából nincs benne töltött káposzta, az ízvilág azonban változatlan marad.
A rozst térfogatának megfelelő vízben felforraljuk és hagyjuk langyosra hűlni. Az olajon megpároljuk a finomra vágott hagymát, majd a végén a zúzott fokhagymát is belekeverjük. A darált húst, a rizst és a hagymaféléket, sóval, borssal ízesítve jól összegyúrjuk. A laskára vágott káposzta harmadát fazékba terítjük, rárakjuk a diónyi gombócokká formált húsmassza felét, majd ismét káposzta, gombóc és káposzta következik. Ráöntjük a paradicsomlét és annyi vizet, hogy ellepje. Kis lángon fedő alatt másfél órát főzzük. Félidőben kóstoljuk meg és, ha szükséges sózzuk utána.
Tejföllel és friss, ropogós kenyérrel kínáljuk.