Babgulyás füstölt csülökkel (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Engabi
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Hétvégi ebéd, Főtt, Bogrács, Sós, Meleg, Hideg téli napokra, Macskajajra, Húsfélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
50 dkg füstölt csülök 366 17.2 33 0.1 0 0
50 dkg tarkabab 338 22.3 1 57.9 9 0
3 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
2 szál petrezselyemgyökér 29 1.2 0.1 5.9 5.4 0
1 db zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
25 dkg burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 evőkanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 evőkanál búzaliszt 350 12.3 1.3 76.3 4.4 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
3 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az előző este beáztatott babot és csülköt az áztató vízzel együtt tegyük fel főni. Tegyünk bele néhány babérlevelet és lassan gyöngyözve főzzük egy órát. Amikor félig megfőtt a bab, tegyük bele a megtisztított és karikákra vágott zöldségeket , a kockára vágott burgonyát, sózzuk, borsozzuk. Ha a füstölt csülök megpuhult vegyük ki és vágjuk apró kockákra. A levest paprikával színezett hagymás-fokhagymás rántással sűrítsük. Ezután tegyük vissza a felkockázott csülköt és forraljuk össze.
A levest tejföllel és csipetkével tálaljuk, aki szereti, egy csepp ecettel tovább ízesítheti.