Csirkés-sajtos palacsintafelfújt (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 25 perc A recept forrása: tavaszi-koranyári receptverseny A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Húsételek Csirkéből Cimkék: Húsételek, Tészták, Főétel, Sörözés, borozás, Buli, Hétvégi ebéd, Göngyölt, Töltött, Csőben sült, Sós, Meleg, Tojás, Húsfélék, Tésztafélék, Zöldség, Tejtermékek, tavaszi-koranyári receptverseny Hozzávalók 4 személyre: Csirkés-sajtos palacsintafelfújt
Palacsinta alaptészta
Csirkés-sajtos palacsintafelfújt A húsféléket felkockázzuk, majd a bacont kiolvasztjuk és a zsírján a finomra vágott hagymát megpirítjuk. Hozzákeverjük a csirkét és a sonkát, közben zúzott fokhagymával és a fűszerekkel ízesítjük. Fedő alatt, kis lángon puhára pároljuk. Langyosra hűtjük és belekeverjük a lereszelt füstölt sajt felét. Ezzel a masszával betöltjük a palacsintákat. A tejszínt sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a megmaradt füstölt sajtot, két gerezd fokhagymát és a tojásokat. A palacsintákat tűzálló tálba rakosgatjuk, a közüket a tejszínes szósszal locsoljuk meg, de a zöme a végére maradjon. Az utolsó rétegre öntsük rá a szószt, hintsük meg a tetejét a reszelt sajttal. 175 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt süsük aranybarnára. Kicsit hagyjuk pihenni, majd kockára vágva tálaljuk. Igazi vendégváró étel, előre elkészíthető, csak a sütőbe kell tolni a vendégek érkezésekor. Palacsinta alaptészta A tojásokat csipetnyi sóval ízesítjük, habverővel kissé fölverjük. Beleszitáljuk a lisztet, majd a tejet apránként beleöntve, a habverővel simára keverjük. Sűrű, csomómentes masszát kapunk, melyet egy fél órán át pihentetünk. Pihentetés után szódavízzel tejszínsűrűségűre hígítjuk és két evőkanál olajat is beletéve még egyszer jól átkeverjük. A palacsintasütőt beolajozzuk, majd fölforrósítjuk. Egy kis merőkanálnyi tésztát csorgatunk bele úgy, hogy közben körkörösen mozgatjuk a serpenyőt, így szép egyenletesen eloszlik benne a tészta és jó vékony palacsintát kapunk. A palacsinta első felét közepes lángon megsütjük. Ha a széle már kezd színt kapni, a közepéről pedig eltűnt a nedves tésztafolt, a serpenyőt megrázogatjuk - a jó palacsinta ilyenkor elmozdul a helyéről. Széles kés segítségével átfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. A második oldala fele annyi idő alatt sül meg, mint az első. A megsült palacsintát tálra csúsztatjuk és folytatjuk a sütést, amíg a tésztából tart. Csak az első palacsinta sütésénél kell olajozni a sütőt, mert a tészta olajtartalma miatt, önkenő. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||