Kagyló paradicsomos vinaigrette mártásban (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 15 perc
Munkaidő: 5 perc
A recept forrása: Andika
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Hidegvérűek 
Cimkék: Hidegkonyhai készítmények, Halak és hidegvérűek, Főétel előtt, Sörözés, borozás, Hétvégi ebéd, Karácsony, Főtt, Sós, Savanyú, Zöldség, Hidegvérűek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
1 evőkanál kaliforniai paprika ? ? ? ? ? ?
1 evőkanál zöldpaprika 20 1.2 0.3 3 2 0
1 evőkanál vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 db ecetes uborka ? ? ? ? ? ?
1 evőkanál kapribogyó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
1 evőkanál fehérborecet ? ? ? ? ? ?
1 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
1 kg fekete kagyló 85 12 2.7 3 0 108
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A hozzávalók mennyiségét apró kockára vágva kell érteni. A kagylókat megsikáljuk, a szakállkájukat kitépjük és a nyitottakat kidobjuk. Vastagfalú, lefedhető serpenyőben fél deci vizet felforralunk. A kagylót beleszórjuk, majd lefedjük az edényt és néhányszor jól megrázva 3 percig főzzük a kagylókat. Szűrjük le és tegyük félre hűlni. Amíg hűl, dobjuk botmixer poharába a paradicsomot, öntsük rá az olajat, az ecetet, sóval, borssal ízesítve törjük simára. Végül keverjük bele a finomra vágott többi hozzávalót, de ezekkel már ne turmixoljuk. A kagylók közül, a ki nem nyíltakat dobjuk ki. Szedjük ki a húst a kagylóhéjból és az egyik kagylófélbe tegyük vissza, majd kiskanálnyi mártással leöntve, szobahőmérsékleten tálaljuk.