Csípős-citrusos sertésszűz, zöld-sárga bulgurral (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: frsz receptverseny
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Meleg nyári napokra, Buli, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Hirtelen sült, Párolt, Sós, Csípős, Meleg, Húsfélék, Gabonafélék, Tejtermékek, Zöldség, FRSZ receptverseny

Hozzávalók 4 személyre:

Csípős-citrusos sertésszűz
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
60 dkg szűzpecsenye 163 21 8.1 0.4 0 68
2 db lime 36 0.8 0.1 0.7 0.3 0
1 db narancs 41 0.6 0.2 8.5 2.2 0
1 evőkanál méz 327 0.4 0 81 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
2 db chili paprika 0 ? ? ? ? ?
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1/2 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Zöld-sárga bulgur
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
20 dkg bulgur 0 ? ? ? ? ?
1 doboz konzerv kukorica 126 4.6 1.6 23.1 0 0
2 szál zellerszár 17 0.8 0.11 3.8 0.65 0
1 csokor újhagyma ? ? ? ? ? ?
2 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
1 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
4 dl zöldségalaplé ? ? ? ? ? ?
5 dkg parmezán sajt 375 22.6 29.7 1.6 0 0
1 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Csípős-citrusos sertésszűz
A szűzpecsenyét bedörzsöljük egy lime kicsavart levével, majd sózzuk, borsozzuk. Két evőkanál olajon, pár perc alatt, forgatva barnára sütjük. A megmaradt lime és a narancs héját lereszeljük és a levét kicsavarjuk, majd a chilivel, a mézzel és az olajjal, botmixerrel összezúzzuk. A fűszerszószt a húsra kenjük és 160 fokra előmelegített sütőben 12 percig sütjük. A húst, alufóliával letakarva, pihentetjük. A bort a sütőserpenyőbe öntjük és felforralva, az ízes pörzsanyagokkal összeforraljuk. A sertésszüzet ferdén felszeleteljük és a szaftjával leöntve, a zöldséges bulgurral tálaljuk.

Zöld-sárga bulgur
A bulgurt a felhevített olajon átpirítjuk, majd felöntjük az alaplével. Sózzuk és felforraljuk. Lefedve, a lángot lekapcsolva, a gőzében hagyjuk megpuhulni. Közben a vajon, a karikára vágott, újhagymát megpároljuk, a vége felé, hozzáadjuk a kicsire darabolt szárzellert, de a hagyma és a zeller is maradjon roppanós. Végül a lecsepegtetett kukoricát, a reszelt sajtot, a tejszínt hozzáadva, a bulgurral összeforgatva tálaljuk.