Feketebabos rizs tortillában (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 70 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Móni
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Zöldséges ételek 
Cimkék: Előételek, Főétel előtt, Főétel, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Buli, Hétvégi ebéd, Böjt, Töltött, Párolt, Főtt, Sós, Csípős, Meleg, Zöldség, Tésztafélék, Hüvelyesek, Gabonafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
10 dkg fekete bab 0 ? ? ? ? ?
2 dl rizs 352 8 0.3 77.5 1.4 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
4 dl húsalaplé ? ? ? ? ? ?
1 kiskanál köménymag 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint chilipor 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 csokor koriander 0 0 0 0 0 0
4 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
1 db avokádó 221 2 23.5 0.4 1.5 0
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
1 csokor újhagyma ? ? ? ? ? ?
12 db tortilla 0 ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A babot, előző este, áztassuk be hideg vízbe. Másnap, friss, sós vízben főzzük puhára, de ne főzzük szét. A felhevített olajon a hagymát és a rizst pirítsuk át, majd a húsalaplével felöntve pároljuk meg. Ha elkészült keverjük bele a vajat, borssal, sóval, chiliporral és őrölt köménnyel fűszerezzük. Végül forgassuk bele a főtt babot. A tálalás előtt vágjuk kis kockára a paradicsomot, az avokádót, melyet azonnal csöpögtessünk meg citromlével, vékony karikára az újhagymát és finomra a korianderzöldet. A tortillákat lángon vagy száraz serpenyőben melegítsük át. A rizst tegyük, egy tálban, az asztal közepére és külön tálkákban, a többi hozzávalóval körberakjuk. Így mindenki ízlése szerint töltheti meg a tortilláját.