Habos almatorta (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Gixer A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Sütőben sült tészták Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Uzsonna, Kártyaparti , Teaparti, Buli, Hétvégi ebéd, Töltött, Csőben sült, Édes, Tojás, Gabonafélék, Tejtermékek, Gyümölcsök Hozzávalók 4 személyre: Habos almatorta
Omlós tészta (alaprecept)
Habos almatorta Az almát lereszeljük és két evőkanál cukorral és a fahéjjal elkeverjük. Fél órát állni hagyjuk, majd kicsavarjuk. A levét igyuk meg. a kicsavart almát a durvára vágott dióval és a mazsolával elkeverjük és az elősütött formába nyomkodjuk. A formát tegyük vissza a sütőbe, de csak 180 fokra és fél órát süssük. Vegyük ki a sütőből és az előzőleg, a sóval és cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét simítsuk a tetejére. Dugjuk vissza sütőbe 10 percre. Amíg a hab aranybarna lesz. Langyosan szeleteljük, mint a tortát. Omlós tészta (alaprecept) A lisztet, a cukrot és a sót összeszitáljuk. A hideg vajat kockára vágjuk, majd gyors mozdulatokkal morzsásra dolgozzuk a lisztes keverékkel. Végül a két tojássárgájával elkeverünk két evőkanál jéghideg vizet és a morzsára öntve tésztává dolgozzuk. Gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj ne olvadjon meg, mert akkor a tésztánk nem lesz omlós. Végül a tésztát fóliába tekerve tegyük a hűtőbe. Egy órára, de lehet egy éjszakára is. A hűtőből kivett tésztát, lisztezett deszkára téve kezdetben inkább ütögetve, semmint gyúrva kezdjük lapítani, végül fél centi vastag vagy vékonyabb körlappá nyújtjuk. Végül a nyújtófára feltekerve a formába tesszük. Kicsit beleigazgatjuk, majd a sodrófát végiggörgetve a forma tetején, a felesleget levágjuk. A formát negyed órára visszatesszük a hűtőbe, majd az alját villával megszurkáljuk és sütőpapírral kibéleljük. Babot szórunk bele és 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Ez a vaksütés. A sütőpapírt és a babot kivesszük, majd a tésztával tovább dolgozunk. A babot tegyük el, sütéshez máskor is jó lesz. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||