Mátrai borzaska (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hideg téli napokra, Bundázott , Hétvégi ebéd, Olajsütő, Sós, Meleg, Húsfélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint feketebors 0 0 0 0 0 0
5 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 késhegynyi köménymag 0 0 0 0 0 0
3 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
3 db burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
50 dkg sertéskaraj 159 21 8.1 0.4 0 68
igény szerint napraforgó olaj 902 0 99.8 0 0 0
4 evőkanál búzaliszt 350 12.3 1.3 76.3 4.4 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A felszeletelt húst kiverjük, sózzuk, borsozzuk, és lisztben megforgatjuk. A bundázáshoz a tojásokat felverjük, hozzáadjuk a fűszereket, majd 1 evőkanál tejföllel és 1 evőkanál liszttel simára keverjük, végül belereszeljük a burgonyát és 1 gerezd fokhagymát. A hússzeleteket lisztbe mártjuk, majd a burgonyás masszában úgy forgatjuk meg, hogy mindenhol befedje, szükség esetén rá is nyomkodjuk. Bő, közepesen forró olajban mindkét oldalát megsütjük, majd lecsöpögtetjük. A maradék tejfölbe belekeverjük az áttört fokhagymát, óvatosan megforrósítjuk és tálaláskor a bundázott húsokra öntjük.
Ízlésünk szerint reszelt sajtot is szórhatunk rá.
Köret nem szükséges, salátával tálaljuk.