Gombával-spenóttal töltött pulykamellrolád (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 95 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Imre apó
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Pulykából 
Cimkék: Húsételek, Hidegkonyhai készítmények, Főétel, Sörözés, borozás, Buli, Karácsony, Hétvégi ebéd, Göngyölt, Csőben sült, Sós, Hideg, Meleg, Tojás, Húsfélék, Zöldség, Gombafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
5 maréknyi spenót 18 2.3 0.3 1.8 6.3 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál szódabikarbóna 0 0 0 0 0 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
4 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
3 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
25 dkg csiperke gomba 39 5.9 0.2 3.3 1.9 0
60 dkg pulykamell 106 24.1 9.5 1 0 60
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A spenótot forrásban lévő, sós, szódabikarbónás vízbe dobjuk, majd azonnal leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és lecsepegtetve félretesszük. A pulykamellet úgy vágjuk fel, hogy, folpack alatt, vékony, téglalap alakú szeletté tudjuk verni. 3 evőkanál felhevített olajon pirítsuk meg a finomra vágott hagymát, majd dobjuk hozzá a felszeletelt gombát. Fűszerezzük sóval, borssal, zúzott fokhagymával és süssük zsírjára. Ekkor keverjük bele a finomra vágott zöldpetrezselymet és a felvert tojásokat, csak addig süssük, amíg a tojás éppen megszilárdul. A pulykalapot hintsük meg sóval és terítsük rá a spenótleveleket. Az egyik hosszanti szélén egy sávot hagyjunk szabadon. A spenótrétegre simítsuk rá a gombás masszát, majd tekerjük fel a hússzeletet. A szabadon maradt rész kerüljük alulra. A külsejét is sózzuk, borsozzuk meg és tekerjük olajjal megkent alufóliába, a két végét szaloncukorszerűen tekerjük meg. Tegyük tepsibe, öntsünk alá ujjnyi vizet. Helyezzük 160 fokra előmelegített sütőbe és pároljuk egy órát. Végül a fóliát bontsuk szét és a hőfokot 175 fokra emelve, a szaftjával locsolgatva, negyed óra alatt süssük pirosra.
Szeletelés előtt hagyjuk 10 percig pihenni. Melegen burgonyapürével tálaljuk, hidegen, vékonyra szelve hidegtálak része lehet.