Vörösboros meggyleves (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Jóska
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Meleg nyári napokra, Hétvégi ebéd, Főtt, Édes, Hideg, Alkoholos, Gyümölcsök, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál étkezési keményítő 344 0.5 0 86 0 0
3 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
1 db citromhéj 0 0 0 0 0 0
1 db fahéj 0 0 0 0 0 0
3 szem szegfűszeg 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál méz 327 0.4 0 81 0 0
1 üveg száraz vörösbor ? ? ? ? 0 0
60 dkg meggy 56 0.8 0.5 11 1 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Forraljunk fel 2 deci vizet és dobjuk bele a citromhéjat, a fahéjat és a szegfűszeget. Közben magozzuk ki a meggyet és tegyük fazékba, a kicsepegett levével együtt. Öntsük rá a bort, a mézet és ha a víz a felére beforrt, szűrjük rá. Forraljuk fel és két perc forralás után keverjük bele, a tejszínnel simára kevert keményítőt. Ha újraforrt, kapcsoljuk ki a lángot és hagyjuk kihűlni a levest.
Jégbehűtve tálaljuk.
Viszonylag sok alkohol marad benne, így gyerekeknek ne adjuk.